A műhely jelenlegi tagjai

A műhely jelenlegi tagjai:

13. évfolyam:

Baranyai Réka, Bottlik Cseperke, Farkas Renáta, Fazekas Kristóf, Fehér Noémi, Fülöp Henriett, Karajos Rebeka Szilvia, Kovács Boglárka, Kovács Kincső, Mikó Petra, Molnár Erika, Molnár Flóra,Molnár László, Morvai Fruzsina, Motkó Zsófia, Nagy Anna, Nagy Nikolett, Plangár Dóra Linda, Szabó Boglárka, Varga Enikő, Varga Viktória, Vida Márton Péter


14. évfolyam: Aranyi-Aszalós Vivien, Balázs Eszter, Bihari Vivien, Cseh Orsolya, Gonda Soma, Janó Sára, Kacsora Fanni, Katonka Imre, Kovács Alexandra, Köteles Tamás, Köteles Viktória, Mátyás Ottília, Simon Zsófia, Szabó Samu, Szilágyi Zoltán, Szűcs Réka, Teleki Ágnes, Tóth Anna, Ulveczki TímeaAz iskolánk:

http://www.medgyessygimnazium.hu/iskolank.html

Litográfia

A kő csiszolása
 1. A csiszolandó követ mindig egy annál kicsit kisebb kővel, vagy nagyobb kövek esetén fém csiszoló koronggal csiszoljuk. A kőnek mindig nedvesnek kell lennie, különben összeszárad az azt csiszolandóval és eltörhet, illetve mély karcok keletkeznek.
 2. Mindig a durvább csiszolóporral kezdjük (számozásban KISEBB) és haladunk a finomabb felé. Ha az előző rajz még látszik, nem haladunk tovább a finomabbal, hanem csiszoljuk a még durvábbal (60-80-as)
 3. A csiszolópor addig „aktív”, ameddig el nem kezd habosodni. Ekkor leöblítjük és újabb adag por kerül a kőre (vagy ugyanaz a szemcsenagyság, vagy a már finomabb)
 4. SOHA nem szabad abbahagyni a csiszolást, ha egymáson van a két kő, vagy a kő és a fém, mert igen hamar összeszáradnak.
 5. Ha minden szemcsenagysággal át lett csiszolva és lemosva, függőleges helyzetben szárítjuk, majd fém vonalzóval és papírdarabokkal ellenőrizzük, hogy sík-e a kő. Ha ezt elmulasztjuk, vagy nem végezzük el helyesen, a nyomtatott rajzunk nem lesz egyenletes. A vonalzót átlóban, a kő két szélén és a közepén ellenőrizzük, alatta 3-3 papírcetlivel. Ha a papírdarabka szorul, akkor a kő sík. Ha könnyedén elmozdul („lötyög”), akkor nem jól végeztük el a munkánkat (vagy aki előzően végezte el rosszul a kő csiszolását) és korrigálnunk kell a hibát (újrakezdeni).
 6. Mindezeket követően a követ száraz állapotban felérzékenyítjük: timsós oldattal beterítjük, 2 percig állni hagyjuk, majd vízzel leöblítjük. Megszáradás után fokozottan ügyelünk, hogy a leendő rajzolaton kívül ne érje zsíros közeg (kéz). A kőre rajzolhatunk litókrétával, litótussal, üvegceruzával, (előrajzot pedig szénnel, pasztellal, vázolhatunk fel, mert az nem zsíros) ...
A kő preparálása
 1. A rajz elkészülte után, a követ finoman talkummal áttöröljük.
 2. Gumival áttöröljük, majd a szivaccsal az égész felületet átpaskoljuk.
 3. Egy napig állni hagyjuk.
 4. Másnap felfrissítjük a gumiréteget (kisebb mennyiségben újabb gumit adunk a kőre, amivel átdörzsöljük a követ, hogy a már megszáradt gumi elváljon tőle, különben a megszáradt gumi lezárná az utat a savas gumi elől), majd a még nedves felületet megmaratjuk. Kevés savas gumit a kő szélére öntünk, majd miután kipezsgett, szétterítjük. Végül szivaccsal átpaskoljuk, hogy a savas gumi egyenletesen érje a rajzolat minden részét. Mindezt 2-3 percen keresztül csináljuk. (Ha egyenetlen az elosztás, foltos lehet a maratás, így a rajz, így a nyomat is. Kivétel, mikor a rajznak erősebb, sötétebb részei vannak, ott többet foglalkozunk a maratással) A savas gumit hagyjuk megszáradni, kb. 5-10 percig. Ha másodmaratunk is, a gumit felfrissítjük, majd újra maratófolyadékkal paskoljuk át, szintén kb. 2-3 percig.
 5. Vízzel lemossuk a gumit, majd a kőre terpentint csepegtetünk, és a rajzot lemossuk. Ügyeljünk arra, hogy a kő sohase száradjon meg.
 6. Nedvesen felfestékezzük. (kivéve transzfernyomás, mert akkor mindig száraz kimosást alkalmazunk!!!)

Másodmaratás

 1. A nedves követ felfestékezzük a kívánt állapotig.
 2. Megszárítjuk.
 3. Talkummal áttöröljük.
 4. Gumizzuk, megszárítjuk.
 5. Felfrissítjük a gumit, majd maratjuk.
 6. A savas gumit lemossuk, majd nyomtahatjuk
Száraz kimosás.
Akkor alkalmazzuk, ha erősíteni, zsírosítani szeretnénk a rajzunkat. Ekkor kissé fel is vastagodhatnak a vonalak.
 1. Miután a kő egy napot pihent a gumi alatt, felfrissítjük a gumiréteget, és megmaratjuk. Kb. 10 percet hagyjuk állni.
 2. Vízzel lemossuk a savas gumit, megszárítjuk
 3. Vékonyan újra legumizzuk.
 4. Harisnyával szárazra töröljük ügyelve, hogy ne nyomjuk túlságosan a kőre, de gyors határozott mozdulatokkal végezzük el a műveletet. (Ekkor a rajz felületéről letörlődik a gumi, csak ott marad, ahol a kő nyitott.)
 5. Terpentinnel lemossuk a rajzot, eltávolítjuk a rajzeszköz nyomait.
 6. Behengereljük kemény litófestékkel az egész követ.
 7. Bevizezzük a követ és ekkor előtűnik a rajz. A hengerrel visszaszedjük a felesleges festéket, a rajz ideális állapotáig.
 8. Megszárítjuk, majd a szokott módon maratjuk, 2-3 percig.
 9. Utána nyomtathatunk róla.
NITRÓ TRANSZFERES SZÁRAZ KIMOSÁS
 1. A kellően kontrasztos, kinyomtatott képet a kőre transzferáljuk (a szokott módon) a már érzékenyített kőre – fokozottan ügyelve! A nyomtatott lapra nitrohígítóval átitatott tiszta papírt, illetve további tiszta papírokat helyezünk, fémlapot, majd a makulatúrát, s kétszer-háromszor áttekerjük a nyomdagépen.
 2. A transzferált képet talkummal hintjük be, legumizzuk, a gumit harisnyával óvatosan elvékonyítjuk, majd matt, száraz állapotában terpentinnel és tiszta ronggyal visszatöröljük a nyomtató pigmentjét.
 3. A száraz követ több irányból felhengereljük litófestékkel, majd vizet locsolunk rá, egyenletesen mindenhová, majd hengerrel víz alatt visszaszedjük a felesleget, s ekkor látjuk, hogy csak a rajzolatunk veszi fel a festéket és taszítja a vizet, s a kő többi részével ellentétben. Így a nyomtató pigmentjét, ami nem megfelelően zsíros, kicseréljük a zsíros litófestékkel.
 4. A megszárított követ talkumozzuk, legumizzuk, egy napig állni hagyjuk, majd a szokott módon maratjuk, nyomtatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése